FTrips Blog: Calcio, Firenca i renesansa – Italija 1/3

Firenca je u XVI i XVII vijeku bila kolijevka renesanse u to vrijeme, igrala se neka vrsta fudbala. Igra se zvala “Firencijski calcio” i iz početka na slobodno prostoru, dok je kasnije prešla u ograđena dvorišta sa tribinama za gledaoce. Fudbal na čizmi danas zovu “Calcio”.

Torino i Genoa prvi organizovani

U Italiju se tokom 1880-ih godina vratio iz Velike Britanije trgovački putnik iz branše tekstilne industrije koji se zvao Edoardo Bosio.  U Torino se vratio 1887. godine i uspio je da pomogne širenju fudbala u svojoj domovini. Osnovao je prvi fudbalski klub u Italiji, Torinski fudbalski i kriket klub, te godine, dok je ubrzo usnovan Nobili Torino (“Torinski plemići”). Drugi klub nosio je plemićko ime, jer se u njemu nalazio vojvoda Abruci i Alfonso Ferrero di Ventimiglia (koji će kasnije postati predsjednik Talijanske nogometne federacije (FIGC) ). Klubovi su su se spojili 1891. godine u internacionalni fudbalski klub Torino.

Kriket i Fudbalski klub u Genovi je formirana kao kriket klub za predstavljanje Engleske u inostranstvu, osnovali su ga Englezi 1893.godine. Tri godine kasnije 1896. u Genovu je stigao muškarac po imenu James Richardson Spensley, uvodeći fudbalski deo kluba i postajući njegov prvi menadžer .

Prva titula u Genovi

Prvo talijansko prvenstvo u fudbalu s četiri osnovana kluba; Genova, FBC Torinese, Ginnastica Torino i Internazionale Torino se održalo na stadionu Velodromu Umberto I u Torinu 8. maja 1898. godine, a pobijedila ga je Genova.

Više o današnjim nogometnim gigantima iz Italije u sutrašnjem nastavku FTrips Bloga o Italiji.

Komentariši