FTrips Blog: Genova i Torino pioniri Italije 1/2

U Italiju se tokom 1880-ih godina vratio iz Velike Britanije trgovački putnik iz branše tekstilne industrije koji se zvao Edoardo Bosio.  U Torino se vratio 1887. godine i uspio je da pomogne širenju fudbala u svojoj domovini. Osnovao je prvi fudbalski klub u Italiji, Torinski fudbalski i kriket klub, te godine, dok je ubrzo usnovan Nobili Torino (“Torinski plemići”). Drugi klub nosio je plemićko ime, jer se u njemu nalazio vojvoda Abruci i Alfonso Ferrero di Ventimiglia (koji će kasnije postati predsjednik Talijanske nogometne federacije (FIGC) ). Klubovi su su se spojili 1891. godine u internacionalni fudbalski klub Torino.

Genoa CFC

Kriket i nogometni klub Genove, koji se uobičajeno naziva Genoa , italijanski je profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Genovi, Ligurija. Osnovan 7. rujna 1893., četvrta je najstarija nogometna ekipa iz Italije (nakon Torina F.C.C., Nobili Torino i Internazionale Torino), te najstarija aktivna talijanska nogometna momčad, s preko 125 godina djelovanja.

Tokom svoje duge istorije Đenova je devet puta osvajala italijansko prvenstvo. Prva titula Đenove došla je na nastupno prvenstvo 1898. godine, a poslednja im je bila 1923–24. Osvojili su i Coppa Italia jednom. Historijski gledano, Genova je četvrti najuspješniji italijanski klub u pogledu osvojenih prvenstava.

Ovaj pothvat ranih uspjeha možda leži u izvoru ljubavi koju je tim ispovijedao kum talijanskih sportskih novinara Gianni Brera (1919–92), koji se, iako se rodio nigdje u blizini Genove, uvijek proglasio zagovornikom tima . Brera je išla tako da stvori nadimak Vecchio Balordo (Old Fool ili Cranky Old One) za Genovu.

Klub je igrao svoje domaće utakmice u 36.536 kapaciteta Stadio Luigi Ferraris od 1911. Od 1946. zemlju dijeli s lokalnim rivalima Sampdoriom.

Juventus

Ideja o osnivanju Juventusa rodila se grupi drugara u poznatoj Torinskoj ulici Corso Re Umberto, na jednoj klupi. Grupa obrazovanih prijatelja željela je osnovati fudbalsku ekipu. Ime Juventus je na latinskom jeziku značio “mladost”. Prvi predsjednik kluba je bio Enrico Canfari. Juve je svoje prve nastupe napravio na Stadio d’Armi. Klub je 1900.godine prvi put nastupao u prvenstvu, a dresove roze boje nosili su sve do 1903.godine kada su iz Nottinghama dobili crno-bijele.

AC Milan

A. C. Milan osnovali su kao Milan nogometni i krike klub 1899. godine engleski iseljenici Alfred Edwards i Herbert Kilpin.  Iako sam klub tvrdi 16. decembar te godine kao datum osnutka, historijski dokazi pokazuju da je klub zapravo osnovan 13. decembra.  U čast svog engleskog porijekla, klub je zadržao engleski pravopis imena grada, nasuprot italijanskom pravopisu Milano, koji je bio prisiljen da nosi pod fašističkim režimom. Milan je osvojio prvo italijansko prvenstvo 1901. i još dva uzastopno 1906. i 1907.

Lazio

Società Podistica Lazio, odnosno Atletski klub Lazio, osnovan je 9. januara 1900. u rimskom okrugu Prati, što ga čini najstarijom rimskom fudbalskom ekipom koja je trenutno aktivna. Želeći obuhvatiti više od grada Rima, devet originalnih članova osnivača kluba odabralo je ime kluba Lazio, istog naziva kao i region u kojem je grad Rim izgrađen. Primarna boja nebesko plave boje odabrana je kao danak Grčkoj i odaje počast nastupu Olimpijskih igara.

Prvi meč u klubu je odigrao 1902. godine protiv Virtusa, utakmica koja je, iako nezvanično, razmatrana, prvi rimski derbi. Taj meč odigran je na Piazza d’Armi, u blizini Piazza Mazzinija, a Lazio je uredno pobijedio rezultatom 3: 0 hat-trickom iz centra Sante Ancherani.

1907. Italijanski fudbalski savez (FIGC) sponzorirao je rimsko prvenstvo pod nazivom I Categoria, koje je osvojio Lazio, pobijedivši ranog rivala Virta u finalu. Bez obzira na njihov uspjeh nisu bili pozvani na bilo koje državno prvenstvo.

Pridružio se službenom ligaškom natjecanju 1912. godine, čim je FIGC počeo organizirati prvenstva u centru i jugu Italije. Lazio je tri puta stigao do nacionalnog finala, ali nije nikada pobijedio, izgubivši 1913. godine od Pro Vercellija, 1914. godine od Casalea, a 1923. godine od Genove.

Kada je 1926. godine FIGC pokrenuo prvo državno prvenstvo, Lazio je krenuo od Prima Divisione, preteče današnje Serije B. 1927. Lazio je bio jedini glavni rimski klub koji se odupro pokušajima fašističkog režima da spoji sve gradske timove.. Razlog je bio Giorgio Vaccaro, general u fašističkom režimu i utjecajan u sportskom segmentu. Pravi navijač Lazija, Vaccaro je branio pravo kluba da zadrži svoj identitet i Lazio je bio jedina opozicija novoj ekipi.

 

 

Komentariši